Acasa » Istoria medicinei » Ana Aslan a venit din universul elitei umane!

Ana Aslan a venit din universul elitei umane!

Anca Ardeleanu/Foto: Arhivă Institutul de Geriatrie „Ana Aslan” Bucureşti

Prof. Ana Aslan a fost mentorul unor generații întregi de medici care au avut darul înțelegerii vârstei a treia. Cu o pasiune și încredere de fier, dar și cu o nemărginită iubire pentru pacient, pentru omul vârstnic, Ana Aslan a demonstrat lumii întregi că se poate să îmbătrânim frumos, decent și natural. Ana Aslan este una dintre primele personalități științifice care sesizează profilarea „erei vârstei a treia”.Ana Aslan a venit din universul elitei umane!

Ana Aslan s-a născut la 1 ianuarie 1897 la Brăila. Tatăl, Mărgărit Aslan, aparține unei familii cu valențe intelectuale, iar la nașterea ei împlinea 59 de ani, Ana fiind mezina familiei. Mama, Sofia, născută Popovici, într-o veche familie bucovineană, mai tânără cu 20 de ani decât soțul ei, era o femeie frumoasă care impresiona prin distincția trăsăturilor și prin eleganța ținutei. Energică, pentru Sofia Aslan nimic nu era imposibil. De la ea, micuța Ana a moștenit spiritul de luptătoare și refuzul de a accepta eșecul. Părinții, oameni cultivați, trăind în buna tradiție a micii boierimi, din care Sofia Aslan provenea, au acordat toată atenția educației celor patru copii. Din nefericire, tatăl, Mărgărit Aslan, moare când Ana avea numai 13 ani. Revolta fetiței de atunci în fața neputinței de a-l ajuta în vreun fel este germenele obstinației cu care mai târziu și-a urmat vocația de medic și gerontolog. Ana urmează cursurile Liceului „Romașcanu“ din orașul natal. Ultimii trei ani de liceu îi absolvă în 1915, la renumita Școală Centrală din Capitală.  La absolvirea liceului, Ana ia decizia de a deveni medic și, lovindu-se de refuzul mamei, intră în greva foamei. La 13 octombrie 1915 s-a înscris la Facultatea de Medicină din București. În timpul primului război mondial, între 1916 şi 1919, este mobilizată ca studentă și lucrează în spitalele militare din spatele frontului de la Iași, în secțiile de boli contagioase și apoi în cele de chirurgie. A lucrat cu prof. Toma Ionescu, un titan al chirurgiei, care a rămas un model pentru cea care făcea primii pași în medicină. În anul trei de medicină se prezintă la concursul de externat și lucrează ca externă, alături de marele neurolog și antemergător al gerontologiei românești, prof. Gheorghe Marinescu. În 1921 susține concursul de medic intern și dintre cei 32 de concurenți prezenți ocupă primul loc. În 1922 absolvă Facultatea de medicină și este numită preparator la Clinica II din București, condusă de prof. Daniel Danielopolou. Obține titlul de „Doctor în medicină” în anul 1924. De la această dată până în 1947 Ana Aslan își desfășoară activitatea didactică și cea spitalicească la Spitalul Filantropia, urcând toate treptele ierarhice ale carierei didactice. Din 1949, Ana este șeful secției de Fiziologie de la Institutul de Endocrinologie din București, funcție pe care o deține până în 1958.

O dată cu înființarea Institutului de Geriatrie din București, în 1952, este numită director al acestei instituții de cercetare și asistentă medicală. În 1974, Institutul de Geriatrie din București devine Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie, iar profesoara Ana Aslan devine director general, funcție pe care a deținut-o până la 19 mai 1988, dată la care s-a stins din viață, la aproape 90 de ani.

Ea mărturisea: „Cel care m-a format din punct de vedere științific și alături de care am sesizat secretele cliniciatului, în mulți ani cât am lucrat cu el, este profesorul Danielopolou.”

Mai târziu, a lucrat cu prof. dr. Constantin I. Parhon, la Institutul de Endocrinologie, în problema maladiilor cardiovasculare și mai ales în cea a maladiei Basedow.

Anul 1949 marchează începutul spinoasei și strălucitoarei cariere de gerontolog a Anei Aslan. Ea și-a continuat cercetările comparative clinico-terapeutice efectuate pe loturi de pacienți tratați cu vitamina E, extract de tiroidă, de splină, de placentă, drojdii și cu procaină 2%. Rezultatele obținute sunt comunicate în 1950 la Academia Română de către prof. Ana Aslan, autoarea metodei de tratament, și de acad. C. I. Parhon.

În 1958, prof. Aslan pune bazele unei noi secții de cercetare, „Gerontologia Socială”, care vine în întâmpinarea problemelor tot mai acute ridicate de fundamentarea politicii sociale în favoarea vârstnicilor. În 1964, organizarea Institutului de Geriatrie de la București este recomandată de OMS ca model pentru instituțiile de profil din alte țări.

O muncă asiduă, alături de farmacista Elena Polovrăgeanu, este încununată de elaborarea Gerovitalului H3. În opinia autoarei, Gerovital H3 este un medicament gerontologic datorită intervenției sale în mecanismele de îmbătrânire la nivel molecular și un medicament geriatric datorită acțiunii asupra unor mecanisme comune bolilor cronice degenerative ale vârstei a treia. În țară, evaluarea clinică a Gerovitalului H3 pe un număr de 7.600 de pacienți a avut drept urmare omologarea de către Ministerul Sănătății, în 1957, și producerea de către industria farmaceutică a Gerovital H3 fiole, pentru ca în 1962 să intre în fabricație Geroviatal H3 drajeuri, cremă terapeutică și loțiunea capilară cu Gerovital H3.

În 1970, prof. Ana Aslan primește cel de-al cincilea brevet de inventator pentru produsul eutrofizant Aslavital. În 1978 a fost elaborat „Aslavitalul de uz infantil”, folosit cu succes în tratamentul copiilor cu deficiențe mentale.

Membră a Academiei de Medicină încă din 1944 și secretar al acesteia între 1945 şi 1948, în anul 1974 Ana Aslan este aleasă membră a Academiei Române.

Prof. Ana Aslan este cea care creează și pune în aplicare la scară națională conceptul de „profilaxie a îmbătrânirii”. Iau ființă 144 de centre de gerontoprofilaxie în zonele industriale și agricole, alături de 76 de centre de asistență geriatrică. Institutul este cel care, prin organizarea de cursuri postuniversitare, pregătește cadre de specialiști necesare acestei acțiuni. Un studiu longitudinal privind efectele medicației eurotrofice, unic prin întinderea lui în timp (30 de ani), este organizat în „Staționarul de lungă durată”, căminul de bătrâni de la Institutul de Geriatrie. Pe lângă asistență medicală, acest cămin oferea condiții de viață decente care să nu rănească demnitatea celor ajunși în zona crepusculară a vieții. Pentru că Ana Aslan a refuzat perceperea de taxe de cămin-spital de la acești oropsiți, Colegiul de Partid, autoritatea morală supremă în România Socialistă, a găsit cu cale să-i impute 1.500.000 de lei - era anul 1978 - reprezentând contravaloarea șederii bătrânilor internați în căminul de Geriatrie, de la înființarea sa, în 1952. Purtată timp de 7 ani prin sălile tribunalului Curții Superioare de Conturi, Ana Aslan este achitată abia în decembrie 1987, cu 5 luni înainte de a muri. La acea dată, medicamentele și metoda de tratament Aslan aduceau statului român 17.000.000 $ anual.

Ana Aslan este una dintre primele personalități științifice care sesizează profilarea „erei vârstei a treia”. Membră în Biroul executiv al Asocației Internaționale de Gerontologie, ea înființează în 1959 Societatea Română de Geronotologie și Geriatrie, al cărei președinte a fost până la moartea sa. În 1982, sub deviza „Să dăm viață anilor!”, are loc la Viena „Adunarea Mondială pentru vârsta a treia”, organizată sub auspicile Națiunilor Unite.

Impactul operei Ana Aslan la nivel mondial este considerabil. Rezultatele obținute în profilaxia și terapia bătrâneții, problemele pe care această perioadă a vieții le ridică sunt aduse în atenția lumii medicale și a opiniei publice internaționale.

Școlii românești de gerontologie, al cărei fondator și conducător a fost prof. Ana Aslan, îi revin o serie de priorități pe plan mondial:

- Înființarea, la 22 ianuarie 1952, la București, a primului institut de geriatrie din lume, a cărui organizare răspunde atât necesităților de asistență medicală pentru vârsta a treia, cât și a priorităților de cercetare din gerontologia clinică, experimentală și cea socială.

- Elaborarea medicației eutrofice pe bază de procaină care și-a dovedit eficiența atât în profilaxia îmbătrânirii, cât și în terapia stărilor patologice ale vârstei a treia.

- Gerovitalul H3 este cel mai longeviv medicament geriatric, ale cărui virtuți terapeutice sunt confirmate de scurgerea timpului.

- Tratamentul cronic și discontinuu aplicat atât în profilaxia, cât și în terapia bătrâneții.

- Organizarea la nivel mondial a unei rețele sanitare de profilaxie a îmbătrânirii, acțiune ce vizează populația de peste 40-45 de ani.

Dimensinea socială a operei ştiințifice a Anei Aslan îi aduce acesteia Premiul „Leon Bernard“ pentru medicină socială, conferit de OMS în 1982.

Numărul mare de solicitanți din afara țarii găsește institutul nepregătit pentru a oferi găzduire atâtor pacienți. În lipsa spațiilor de cazare, celebra cântăreață peruană Ymma Sumak este găzduită în biroul Anei Aslan. În 1972, solicitările tot mai numeroase și mai ales veniturile bănești în valută obţinute au făcut ca fostul sanatoriu de la Otopeni al Comitetului Central al Partidului Comunist Român să fie trecut în dotarea institutului. Sanatoriul Otopeni a găzduit pacienți din toate colțurile lumii - Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Aristotel Onasis, Jaquline Kenedy, Marlene Dietrich, Indria Ghandi, regele Arabiei Saudite, mareșalul Tito.

Ana Aslan vine din universul elitei umane, ea a fost cetățean al lumii, consultată în reuniunile de specialitate de la Casa Albă, decorată cu Crucea Cavalerilor de Malta la Biserica Madeleine din Paris, Comandor al Legiunii de Onoare Italiene, deținătoarea Palmelor Academice Franceze, premiată de Organizația Mondială a Sănătății și Erou al Muncii Socialiste.

Cea mai onorantă mărturie a dimensiunii universale și a dăinuirii memoriei Anei Aslan este înscrierea numelui ei pe mausoleul părintelui medicinei, Hipocrate, la Larissa, în Thessalia. Ea mărturisea: „Fericirea este o stare a sufletului care nu durează, există numai momente de fericire. Când am vizitat mausoleul lui Hipocrate, pe care grecii au înscris numele meu, eram foarte emoționată și am scris în Cartea de Aur - orice medic care intră aici ar trebui să se simtă mic. Mă simțeam cât o furnică. Da, acesta a fost un moment de fericire”.

La împlinirea vârstei de 90 de ani, Ana Aslan, în plină forţă intelectuală, este sărbătorită de Academia Română. Prof. Alexandru Balaci spunea cu acestă ocazie: „Professoressa Aslan este cea mai cunoscută femeie savant din Italia. Pentru temperamentul peninsular, medicamentul ei întineritor - il farmaco - dobândise însușirile magice ale fântânii tinereții, filtrul vieții eterne. Ana Aslan a călătorit peste continente și oceane, ducând și împărtășind speranța ca o zână bună din poveștile românești cu zâne”.

O boală nemiloasă își începe opera nefastă. Perfect lucidă până în clipa morții, Ana Aslan își duce până la capăt îndatoririle. După o săptămână de spitalizare, se stinge la spitalul Elias, în seara zilei de 19 mai 1988.

Adaugă comentariu

Câmpurile subliniate sunt obligatorii.

Boli rare

01.11.2012

Sindromul Tourette

Sindromul TouretteSindromul Tourette este o afecţiune neurologică caracterizată printr-o serie de ticuri, motorii şi verbale, fără cauze identificabile, uneori cu auto-mutilare şi comorbidităţi psihiatrice variabile, care pot include tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) şi alte tulburări ca anxietatea, tulburările de personalitate, sindrom de hiperactivitate cu tulburări de atenţie.


04.07.2012

Miodistrofiile Duchenne şi Becker

Miodistrofiile Duchenne şi BeckerDistrofiile musculare Duchenne (DMD) şi Becker (DMB) sunt două boli genetice caracterizate prin degenerescenţa fibrei musculare striate, ce determină o atrofie progresivă a celor mai multe grupe musculare, având drept consecinţă instalarea unui handicap motor variabil, în funcţie de forma şi stadiul evolutiv.


30.06.2012

Sindromul Down - caracteristici și intervenție

Sindromul Down - caracteristici și intervențieSindromul Down (Trisomia 21) este o afecțiune cu care o persoană se naște, având anumite trăsături fizice caracteristice: facies aplatizat, gât scurt, brațe și picioare scurte și îndesate, dar și un grad de deficient mintal.


archiv

Contact

VERSA PULS MEDIA SRL
Electromagnetica Business Park
Calea Rahovei 266-268
Corp 1, etaj 2
050912 Bucuresti
+ 40 31 425.40.40
FAX + 40 31 425.40.41