Acasa » Contagioase » Bolnav de “oftica”!

Bolnav de “oftica”!

La fiecare 2 minute, un copil moare ucis de tuberculoza. Anual, aceasta boala cauzeaza 1,6 milioane de decese pe plan mondial. Desi este cunoscuta de mii de ani, tuberculoza, oftica sau ftizia, cum i se mai spune, ramane una din cele mai mari amenintari pentru sanatatea ta.

Pericolul este cu atat mai mare cu cat microbul care produce boala se transmite prin aer si il poti intalni in orice moment, in autobuz, la serviciu sau in supermarket. Practic, singura metoda de a fi in siguranta este sa nu mai respiri.

!!! Din cauza tuberculozei, mor mai multe persoane decat din cauza oricarei alte boli infectioase.

Cum te infectezi Bolnav de “oftica”!

Tuberculoza este produsa de Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacterie care se transmite prin aer de la bolnavii contagiosi.

Prin tuse, vorbire, stranut, se imprastie picaturi de sputa care sunt inhalate de persoanele din jur impreuna cu microbii. Este de ajuns ca un singur microb sa ajunga in plaman ca sa se declanseze infectia.

Persoana infectata nu face neaparat boala, deoarece sistemul imunitar poate impiedica multiplicarea bacteriilor. In 15% dintre cazuri, sistemul imun nu mai poate tine sub control bacilii, iar acestia se inmultesc si determina simptomele.

Riscul de a face boala este si mai mare in cazul celor care au boli ce scad imunitatea, cum este SIDA. Odata scapate de sub controlul sistemului imunitar, bacteriile se multiplica si distrug tesutul pulmonar, in stadiile avansate producand adevarate gauri (caverne) in plamani.

Cum se manifesta?

Bolnavul cu tuberculoza are febra, transpiratii nocturne si frisoane. Pofta de mancare ii scade, slabeste, se simte tot timpul obosit. Poate sa prezinte tuse seaca, durere in piept si sufocare.

Uneori, dupa ce tuseste, scuipa sange. Orice forma de tuse care dureaza mai mult de trei saptamani trebuie investigata pentru a exclude diagnosticul de tuberculoza.

Desi cel mai frecvent afecteaza plamanul, bacilii tuberculosi pot sa se localizeze si in alte organe (tuberculoza oaselor si articulatiilor, tuberculoza renala, tuberculoza ganglionilor limfatici, tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii). In aceste situatii, vor exista simptome variate in functie de organele afectate.

Inca mai mor romani de tuberculoza!

Dar nu fiindca este o boala incurabila, ci pentru ca:

  • intrerup din proprie initiativa tratamentul dupa ameliorarea simptomatologiei;
  • nu iau un tratament adecvat;
  • nu se prezinta la medic decat intr-un stadiu foarte avansat al bolii. Dar nu fiindca este o boala incurabila, ci pentru ca:
  • intrerup din proprie initiativa tratamentul dupa ameliorarea simptomatologiei;
  • nu iau un tratament adecvat;
  • nu se prezinta la medic decat intr-un stadiu foarte avansat al bolii.
  • Microbul „vinovat” a fost descoperit insa de-abia in anul 1882 de Robert Koch, iar medicamentele impotriva acestuia in perioada 1944-1951.
  • Tuberculoza este una din cele mai vechi boli cunoscute. In plamanii mumiilor egiptene s-au descoperit vestigiile tuberculozei, certificand confruntarea adeseori mortala a generatiilor ancestrale cu boala.
  • Fiecare bolnav de tuberculoza netratat poate molipsi anual de la 10 la 15 persoane si in primul rand familia si prietenii.

Tratata, tuberculoza este vindecabila

Cu cat tratamentul este inceput mai repede, cu atat boala se vindeca cu mai putine sechele.

Corect tratata, tuberculoza produsa de bacilul Koch, sensibil la medicatia obisnuita, se vindeca intr-un procent de peste 95%, iar boala provocata de formele multidrog rezistente, intr-un procent de 70%.

Tratamentul consta in administrarea unor antibiotice particulare, cu efect asupra Mycobacterium tuberculosis. Initial, trebuie sa contina minimum trei antibiotice antituberculoase, timp de cel putin 6 luni.

Tratamentul nu trebuie intrerupt, chiar daca bolnavul se simte mai bine si i se pare ca s-a vindecat. Daca nu au murit toti microbii, acestia incep din nou sa se inmulteasca dupa oprirea tratamentului, iar simptomele reapar.

In plus, intreruperea prematura a tratamentului favorizeaza aparitia microorganismelor rezistente la antibioticele respective, astfel incat boala va fi mult mai greu de tratat dupa aceea.

Adaugă comentariu

Câmpurile subliniate sunt obligatorii.

Boli rare

01.11.2012

Sindromul Tourette

Sindromul TouretteSindromul Tourette este o afecţiune neurologică caracterizată printr-o serie de ticuri, motorii şi verbale, fără cauze identificabile, uneori cu auto-mutilare şi comorbidităţi psihiatrice variabile, care pot include tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) şi alte tulburări ca anxietatea, tulburările de personalitate, sindrom de hiperactivitate cu tulburări de atenţie.


04.07.2012

Miodistrofiile Duchenne şi Becker

Miodistrofiile Duchenne şi BeckerDistrofiile musculare Duchenne (DMD) şi Becker (DMB) sunt două boli genetice caracterizate prin degenerescenţa fibrei musculare striate, ce determină o atrofie progresivă a celor mai multe grupe musculare, având drept consecinţă instalarea unui handicap motor variabil, în funcţie de forma şi stadiul evolutiv.


30.06.2012

Sindromul Down - caracteristici și intervenție

Sindromul Down - caracteristici și intervențieSindromul Down (Trisomia 21) este o afecțiune cu care o persoană se naște, având anumite trăsături fizice caracteristice: facies aplatizat, gât scurt, brațe și picioare scurte și îndesate, dar și un grad de deficient mintal.


archiv

Contact

VERSA PULS MEDIA SRL
Electromagnetica Business Park
Calea Rahovei 266-268
Corp 1, etaj 2
050912 Bucuresti
+ 40 31 425.40.40
FAX + 40 31 425.40.41