GutaGuta

Dr. Dumitra Bălan - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice - doctor în ştiinţe medicale

Guta este o afecţiune metabolică manifestată în principal prin afectare articulară (acută sau cronică), în special la nivelul halucelui (articulaţia degetului mare de la picior), dar şi prin interesare viscerală, în special renală.

Cauza

Cauza principală a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric în sânge) - acumularea în organismul uman, peste limitele normale, a acidului uric (peste 6 mg/dl la femei şi peste 7 mg/dl la bărbaţi). Când nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale care se depun apoi la nivelul articulaţiilor.

În evoluţia gutei se pot distinge mai multe stadii: hiperuricemia asimptomatic clinic, atacul acut de gută, perioada asimptomatică dintre atacurile de gută, guta cronică. Boala este mai frecventă la bărbaţi decât la femei. În stadiul asimptomatic, depistarea este absolut întâmplătoare şi este de obicei asociată cu obezitatea, diabetul zaharat, dislipidemia, caracterizând uneori sindromul metabolic. În acest stadiu, tratamentul medicamentos împreună cu cel dietetic vor împiedica evoluţia spre atacul acut de gută. În atacul acut de gută esenţială este artrita, frecventă la nivelul articulaţiei metatarsofalangiene a halucelui. Debutul este brusc, de obicei nocturn, cu durere puternică însoţită de senzaţia de arsură la nivelul articulaţiei respective. Local apar tumefacţie, durere la atingere, temperatură crescută. General - febră, cefalee, tahicardie. Obişnuit, aceste crize acute de gută se repetă la intervale variabile pe aceeaşi articulaţie sau cu localizări diferite. În perioada dintre atacuri, deşi nu există simptomatologie clinică, boala progresează, iar atacurile acute se repetă neregulat la intervale de săptămâni sau ani. Stadiul cronic de gută se caracterizează prin modificări articulare de tipul deformărilor şi anchilozelor, leziuni renale la nivelul parenchimului şi litiază urinară. Din punct de vedere clinic, se manifestă cu dureri articulare accentuate la mişcări sau dureri permanente ca în artrită. De asemenea, în acest stadiu apar tofii gutoşi - depuneri de acid uric în părţile moi (cot, mână, genunchi, ureche, picior) şi în ţesutul osos (decelabili numai radiografic).

Tratament

Tratamentul gutei este complex şi diferit în funcţie de stadiul evolutiv. În general, măsurile terapeutice cuprind:
• medicaţie antiinflamatoare în atacul acut de gută;
• medicaţie hipouricemiantă - în stadiul asimptomatic, perioada dintre atacuri şi stadiul cronic de gută;
• măsuri igieno-dietetice - minimum 2 litri/zi de lichide, o dietă bogată în legume, fructe şi lactate, interzicerea alcoolului, evitarea alimentelor bogate în purine (ficat, creier, icre, rinichi, mezeluri, sardele, limbă, vânat), evitarea proteinelor în exces, a grăsimilor;
• tratamentul complicaţiilor şi bolilor asociate;
• profilaxia gutei şi a complicaţiilor acesteia, exerciţiul fizic, balneoterapia (curele cu ape minerale alcaline).

Adaugă comentariu

Câmpurile subliniate sunt obligatorii.

Boli rare

01.11.2012

Sindromul Tourette

Sindromul TouretteSindromul Tourette este o afecţiune neurologică caracterizată printr-o serie de ticuri, motorii şi verbale, fără cauze identificabile, uneori cu auto-mutilare şi comorbidităţi psihiatrice variabile, care pot include tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) şi alte tulburări ca anxietatea, tulburările de personalitate, sindrom de hiperactivitate cu tulburări de atenţie.


04.07.2012

Miodistrofiile Duchenne şi Becker

Miodistrofiile Duchenne şi BeckerDistrofiile musculare Duchenne (DMD) şi Becker (DMB) sunt două boli genetice caracterizate prin degenerescenţa fibrei musculare striate, ce determină o atrofie progresivă a celor mai multe grupe musculare, având drept consecinţă instalarea unui handicap motor variabil, în funcţie de forma şi stadiul evolutiv.


30.06.2012

Sindromul Down - caracteristici și intervenție

Sindromul Down - caracteristici și intervențieSindromul Down (Trisomia 21) este o afecțiune cu care o persoană se naște, având anumite trăsături fizice caracteristice: facies aplatizat, gât scurt, brațe și picioare scurte și îndesate, dar și un grad de deficient mintal.


archiv

Contact

VERSA PULS MEDIA SRL
Electromagnetica Business Park
Calea Rahovei 266-268
Corp 1, etaj 2
050912 Bucuresti
+ 40 31 425.40.40
FAX + 40 31 425.40.41