Acasa » Articles 2009 » Supravietuitori cu organele altora

Supravietuitori cu organele altora

Sute de mii de persoane din lumea intreaga traiesc gratie generozitatii semenilor care le-au cedat un organ. Printre ei se numara celebritati, oameni simpli, adulti, copii. Prelevat (luat) de la un donator in viata sau de la un donator in moarte cerebrala, organul salvator a avut un singur destin: acela de a prelungi zilele celui care avea atata nevoie de el.

Ziua Nationala a Transplantului are loc in fiecare an in luna aprilie, in Romania si in intreaga Europa.

Ce este transplantul?

Reprezinta implantarea unui organ sau a unui tesut dintr-o regiune a corpului in alta sau de la o persoana numita “donor” la o alta - numita “receptor” sau “primitor”. Sinonime cu transplantul: grefa, grefon.

Succesul reusitei unui transplant depinde de gradul de compatibilitate dintre donator si grefon.

Tipuri de transplant

 • Transplantul de os presupune transplantarea chirurgicala a unui fragment osos. Poate proveni de la aceeasi persoana sau de la alta persoana.
 • Transplantul de piele reprezinta grefarea unui fragment de piele naturala sau piele dezvoltata in laborator, pe o regiune unde pielea a fost distrusa. Poate proveni de la aceeasi persoana sau de la alta persoana.
 • Transplantul renal presupune transferul unui rinichi al donatorului catre primitor.
 • Transplantul de ficat presupune prelevarea unei parti a ficatului sau a intregului organ unui primitor.
 • Transplantul de cord presupune implantarea inimii de la donator la primitor.
 • Transplantul de maduva osoasa consta in inlocuirea maduvei osoase a unui pacient cu celule de maduva osoasa prelevate de la un donator sanatos.
 • Transplantul de cornee reprezinta transplantarea chirurgicala a unei bucati de cornee prelevata de la un subiect decedat.
 • Transplantul de celule insulare presupune injectarea de celule din insulele Langerhans pancreatice de la un donator in ficatul primitorului.

SCURT ISTORIC IN ROMANIA

 • In 1958, prof. dr. Agrippa Ionescu a realizat primul transplant de piele din Romania.
 • In 1962 s-a efectuat primul transplant de cornee.
 • In 1980, prof. dr. Eugeniu Proca a realizat primul transplant de rinichi de la un donator in viata (mama receptorului).
 • In anul 1992, prof. dr. Mihai Lucan a pus bazele primului program modern de transplant renal din Romania.
 • In 1997, prof. dr. Irinel Popescu a efectuat primul transplant hepatic, dar bolnavul nu a supravietuit.
 • In 1999, prof. dr. Serban Bradisteanu a efectuat primul transplant cardiac.
 • In 2000, prof. dr. Irinel Popescu a realizat primul transplant hepatic cu supravietuirea pacientului.
 • In anul 2001, prof. dr. Margit Serban a efectuat primul transplant medular.
 • In 2003, prof. dr. Vasile Sarbu a realizat primul autotransplant de insule pancreatice.
 • In 2004, prof. dr. Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi si de pancreas.
 • In anul 2004, prof. dr. Stefan Dragulescu si prof. dr. Virgil Paunescu au efectuat primul transplant de celule stem pentru o afectiune a miocardului.
 • Si alte nume sonore precum: prof. dr. Dan Tulbure, prof. dr. Ionel Sinescu, prof. dr. Vladimir Belis, dr. Vladislav Brasoveanu, dr. Radu Soare, dr. Ioana Grintescu, prof. dr. Radu Deac, dr. Pia Moldovan, prof. dr. Dan Colita, prof. dr. Constantin Arion, dr. Simona Dima, prof. dr. Dan Enescu, dr. Victor Zota au scris pagini in istoria transplantului in Romania.

Pana acum, in Romania s-au efectuat:

 • peste 1.000 de transplanturi renale (in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Oradea);
 • peste 150 de transplanturi hepatice (in Institutul Clinic Fundeni);
 • peste 100 de transplanturi medulare;
 • peste 30 de transplanturi cardiace.

Peste tot in lume, deci si la noi, se inscriu bolnavi pe listele de asteptare, in speranta ca vor primi cat mai repede organul salvator. In Romania, peste 2.000 de oameni se afla pe aceste liste in asteptarea unui rinichi, iar alte cateva sute - pentru inima si alte organe.

Donarea de organe, reglementata prin lege

Povestile conform carora se face trafic ilegal de organe si tesuturi nu-si au justificarea pe teritoriul tarii noastre.

Specialistii romani sustin ca avem cea mai completa si mai sigura lege din lume in acest domeniu. Este vorba de Legea transplantului de organe si tesuturi (Titlul VI din Legea 95/2006). In plus, din anul 2000, Biserica Ortodoxa Romana, prin Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul, si-a exprimat acordul pentru prelevarea de organe de la decedatii in moarte cerebrala.

“Nicaieri in lume numarul donatorilor nu este suficient. In Romania, pe lista de asteptare pentru transplant hepatic sunt vreo 300 de persoane. E trist ca aproape o treime din acestia nu mai ajung sa faca transplantul!”, a Prof. dr. Irinel POPESCU, medic chirurg.

Daca se recolteaza tot de la un potential donator, aflat in moarte cerebrala, se pot salva intre 10 si 13 vieti.

Acord prezumat versus acord informat

Autoritatile doresc introducerea acordului prezumat in loc de acordul expres. Prin acordul prezumat, statul poate recolta pentru transplant organele celor aflati in moarte cerebrala fara a mai cere consimtamantul familiei, in cazul in care donatorii nu s-au dus in timpul vietii la notar sau la medic sa-si legalizeze refuzul.

Acordul prezumat functioneaza in tari precum: Singapore, Spania, Portugalia, Ungaria, Italia, Belgia, Franta, Austria, Luxemburg, Finlanda, Elvetia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Letonia, Cehia, Slovacia, Polonia, Grecia.

In prezent, in Romania se aplica acordul expres  sau informat, prin care se cere consimtamantul familiei pentru a recolta pentru transplant organele celor aflati in moarte cerebrala.

Medicii spun ca in 40% dintre cazuri nu se obtine acordul acesteia. SUA, Canada, Germania, Marea Britanie si Slovenia au adoptat acordul informat.

Boli rare

01.11.2012

Sindromul Tourette

Sindromul TouretteSindromul Tourette este o afecţiune neurologică caracterizată printr-o serie de ticuri, motorii şi verbale, fără cauze identificabile, uneori cu auto-mutilare şi comorbidităţi psihiatrice variabile, care pot include tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) şi alte tulburări ca anxietatea, tulburările de personalitate, sindrom de hiperactivitate cu tulburări de atenţie.


04.07.2012

Miodistrofiile Duchenne şi Becker

Miodistrofiile Duchenne şi BeckerDistrofiile musculare Duchenne (DMD) şi Becker (DMB) sunt două boli genetice caracterizate prin degenerescenţa fibrei musculare striate, ce determină o atrofie progresivă a celor mai multe grupe musculare, având drept consecinţă instalarea unui handicap motor variabil, în funcţie de forma şi stadiul evolutiv.


30.06.2012

Sindromul Down - caracteristici și intervenție

Sindromul Down - caracteristici și intervențieSindromul Down (Trisomia 21) este o afecțiune cu care o persoană se naște, având anumite trăsături fizice caracteristice: facies aplatizat, gât scurt, brațe și picioare scurte și îndesate, dar și un grad de deficient mintal.


archiv

Contact

VERSA PULS MEDIA SRL
Electromagnetica Business Park
Calea Rahovei 266-268
Corp 1, etaj 2
050912 Bucuresti
+ 40 31 425.40.40
FAX + 40 31 425.40.41